Gilla oss på facebook!

Tandköttsinflammation (Gingivit)

Inledning
Gingivit eller som det i enklare term heter, tandköttsinflammation, drabbar ung som vuxen och är väldigt vanligt förekommande. Alla har någon gång drabbats och många vet inte ens om det. Gingivit är en inflammation som drabbar tandköttet, gingivan. Gingiviten kan på sikt leda till att inflammationen sprider sig till käkbenet och man drabbas av tandlossning.

Orsaker
Gingivit uppstår på grund av plack. Hos alla människor finns massor av bakterier i munnen och dessa bildar i olika omfattning bakteriebeläggningar på tänder och tandkött, så kallat plack. Dessa bakterier irriterar tandköttet så att en inflammation uppstår. 

Kort och gott, orsaken bakom tandköttsinflammation är otillräcklig munhygien!

Symptom
Symtomen är oftast ganska ringa. Man kanske upplever att tandköttet blöder vid rengöring, speciellt mellan tänderna. I detta ögonblick tror man att man varit för hårdhänt och gjort sig illa. Men så är inte fallet. Du har drabbats av gingivit. 

Tydliga tecken på gingivit:
- Tandköttet är väldigt rött, blankt och svullet.
- Tandköttet är lättblödande speciellt vid rengöring.
- Tandköttet är ömt och det gör ont vid rengöring. 
- Tandköttet börjar dra sig tillbaka upp på tandroten, sk tandhalsar blir synliga. 
- Dålig andedräkt. 
- Tandfickorna är djupare än normalt.

Behandling
Lugn. Det finns hjälp att få. Gingiviten kan "botas" utan att det blir några kvarstående skador. 
Detta är en reversibel inflammationsprocess som på två veckor kan tillbakabildas om bara plackmängden reduceras. Och det, först och främst av dig själv! Med rätt borstningsteknik och hjälpmedel är gingiviten utläkt på bara någon vecka.

Ibland behöver man dessutom genomgå en tandhygienist behandling för att avlägsna eventuell tandsten, hårda förkalkade bakterier, som du själv inte kan borsta bort. Dessutom kan man behöva gå igenom vilka hjälpmedel som passar just dig för att kunna optimera munhygienen.

Om inflammationen är väldigt påtaglig och akut behöver man eventuellt ett antibakteriellt munvatten att skölja med i 2 veckor för att reducera gingiviten.

Tandsköttsinflammation

Tandköttet är rött, lättblödnade och svullen pga att placket, dvs bakteriebeläggningar som får ligga kvar vid tandköttskanten. Bakterierna irriterar tandköttet och inflammationen är ett faktum.

Genom att göra rent även tandköttet får man tandköttsinflammationen att läka ut. 

Frisk
Ett friskt tandkött blöder inget vid rengöring!

Tandköttet är ljusrosa och stramt. Med lite extra omsorg och noggrannhet läker gingiviten ut och blir friskt. Du har lyckats!
För att bibehålla ett friskt tandkött krävs att man fortsättningsvis håller en optimal munhygien och gör rent ifrån bakterierna. Börjar man slarva igen, ja vips, på 2 veckor är gingiviten tillbaka! Så sätt nya vanor nu och undvik problem i framtiden.