Gilla oss på facebook!

Tandlossning ( Parodontit )

Inledning
Parodontit ( eller i dagligt tal, tandlossning) är en infektionssjukdom i käkbenet som leder till att tändernas fäste förstörs och om sjukdomen inte behandlas leder den på sikt till att tänderna lossnar.  
Ibland drabbas bara ett fåtal tänder, ibland nästan hela bettet. Sjukdomen har vanligtvis ett mycket långsamt förlopp, men kan även utvecklas snabbare.
Parodontit kan betraktas som en folksjukdom. Den förekommer i någon form hos 40% av den vuxna befolkningen. Sjukdomen kulminerar vanligtvis i 50 års åldern.

Orsaker
Parodontiten är en multifaktoriell sjukdom, d v s orsakas av många olika faktorer. Dessa faktorer är bland annat:
Vissa sjukdomar t ex diabetes, immunsjukdomar.

 • Stress.
 • Ärftlighet.
 • Rökning.  Risken för att drabbas av parodontit är 20 gånger högre än hos icke-rökare.
 • Dålig munhygien.

Parodontit orsakas till största del av bakterier som finns i munhålan hos de flesta människor. Om dessa bakterier inte borstas bort uppstår så småningom en beläggning som kallas plack. Plack orsakar först tandköttsinflammation och om tandköttsinflammationen inte upptäcks och behandlas tidigt finns det risk för att den sprider sig och angriper käkbenet. Tandlossning blir ett faktum och kan så småningom leda till att tandens hela fäste förstörs och tanden lossnar om inte behandling genomförs.

Symptom

Parodontit ger nästan ALDRIG symptom. Dessutom har sjukdomen ofta ett så långsamt och smärtfritt sjukdomsförlopp att man själv inte upptäcker sjukdomen förrän tänderna börjar kännas lösa. Och då, är det oftast för sent!

Tecken på parodontit                                                                                                                               

 • Tandköttet blöder vid rengöring. Rökare får dock inte detta symptom. 
 •  Dålig andedräkt.
 • Tandköttet mellan tänderna förändras.
 • Svullnad i tandköttet. 
 • Värk.
 • Varbildning.
 •  Lösa tänder.
  Ofta kommer de allvarliga symptomen först i slutskedet; svullnad, värk och lösa tänder.

Etablerad tandköttsinflammation

Första tecken på tandlossning är tandköttsinflammation som fått riktigt fäste. Man har än inte förlorat något fäste kring tänderna men tandköttsfickorna mäter 4-5mm (dvs 1-2 mm mer än normalt). Bakterierna har börjat ta sig ner under tandköttskanten och nu behövs en djupare rengöring av tandfickorna för att få sjukdomen att läka ut. I denna fas är sjukdomen lätt att få ordning på och läker ut vanligtvis på några veckor. 

Tandlossning, Parodontit

Nu är tandlossningen ett faktum. Tandens fäste bryts ner av infektionen som nu ligger djupt rotad. Bakterierna har tagit sig djupt ner under tandköttskanten och nu mäter fickorna 6-8mm. Även i denna fas finns goda chanser till att tänderna kan behållas och tandlossningen läker ut, men mer krävande insatser behövs av tandhygienisten och dig. Nu är sista chansen! Om sjukdomen inte botas kommer infektionen snabbt att eskalera och tanden går förlorad. 

Behandling

Oddsen är goda när det gäller att bromsa parodontit och få sjukdomen att läka ut. Den del av fästet som redan gått förlorat kan oftast inte återskapas men behandling kan förhindra att mer fäste förstörs. 
Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto enklare blir behandlingen. Sjukdomen kan även behandlas i ett långt framskridet stadium, men då kan behandlingen bli omfattande, kostsam och eventuellt kräva specialistvård.
Behandlingen går ut på att avlägsna plack, behandla tandköttsfickorna och förebygga ny infektion. Bakteriebeläggningar som finns långt ner i tandköttsfickan kan man inte komma åt själv. Det gör istället en tandhygienist. Det är svårt och tidskrävande, vanligtvis måste man gå på flera behandlingar i rad. 
Om man vill förhindra ny infektion eller förebygga sjukdomen måste man göra rent sina tänder noggrant dagligen. Om man inte medverkar aktivt och håller optimal munhygien blir övrig behandling i stort sett meningslöst. 

Vilken läkning kan man förvänta sig?
Om behandlingen går bra försvinner inflammationen i tandköttet och de fördjupade tandköttsfickorna läker ut. Djupet på fickorna minskar vanligtvis med 2-3 mm efter primärbehandlingen och fortsätter minska med ett par millimeter till. Målet är ett fickdjup på mindre än 4mm. Vissa tänder kan dock ha större fickdjup men ändå vara stabila. 
 

Utläkning av parodontit. 

Eftersom delar av tandens fäste förstörts av sjukdomen blir rötterna oftast delvis blottlagda. Detta innebär sällan några problem funktionellt, men det kan medföra nya mellanrum mellan tänderna samt kan leda till ilningar i tandhalsarna.

Tandköttet dras sig tillbaka och utseendemässigt kanske det inte blir det vackraste, men det är väl ända viktigast att kunna bevara den egna tanden. Eller hur?

Om läkningen uteblir och sjukdomen är allvarlig bör man få en remiss till specialist. Då behövs ibland kirurgisk behandling för att åstadkomma läkning. Tyvärr finns det en del parodontiter som trots behandling inte läker ut, bara bromsas upp. Ibland har tandlossningen utvecklats så långt att flera tänder inte går att räddas utan måste tas bort.

Efter behandling är det VIKTIGT att gå på regelbundna kontroller för att minska risken för nya infektioner. Har du en gång haft problem med tandlossning, har du alltid större risk att insjukna igen, även om resultatet efter behandling är lysande.